U Istru stiže Kulinarska akademija: škola kuhanja za hranoljupce

Nakon što se zadnji put tražilo mjesto više, napokon stiže novo izdanje popularne škole kuhanja. Kulinarska akademija je prvi put u Istru donijela koncept, u kojoj zaljubljenici u kuhanje, mogu proći znanja iz kuharstva od A do Ž.

Neovisno o njihovom stupnju znanja, polaznici uče od namirnica i osnovnih tehnika, pa do samostalne izrade jela i prezentacije hrane (plating). Važan aspekt edukacije je i druženje odnosno networking, kako bi polaznici i predavači nakon tečaja mogli međusobno ostati u kontaktu.

Hobi ili karijera

Odlična je ovo prilika za ljubitelje kuhanja da usavrše svoje znanje koje im je hobi ili pak žele ostvariti kulinarsku karijeru.

Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, pošto se osnove prolaze u uvodnom dijelu tečaja. Najveći dio škole kuhanja namijenjen je dizanju znanja iz kuharstva na srednje naprednu razinu.

Prije početka akademije polaznici ispunjavaju anketu kako bi se naglasak u programu stavio prema njihovim željama i potrebama.

Akademija će se odvijati mjesec dana, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 27. veljače putem linka.

Koncept škole

Profesionalni kuhari pripremili su četiri tjedna aktivnog učenja, a naglasak je na praksi, odnosno učenju kroz rad. Znanje će prenijeti 5 predavača iz prakse, a glavni mentor je Deniz Zembo.

Na tečaju se radi s manjim grupama, kako bi se predavači mogli dovoljno posvetiti svim polaznicima.

Ukupno trajanje škole iznosi 30 sati, a obuhvaća radionice, praksu i individualne konzultacije.

Po završetku Kulinarske akademije polaznici će imati dovoljno znanja da usavrše svoj hobi ili se zaposle kao kuhari u nekom restoranu.

Program škole

Na Kulinarskoj akademiji polaznici će učiti o namirnicama, pripremi jela, tehnikama kuhanja i savladavanju recepata.

Program obuhvaća:

  • nabavu namirnica i nutricionizam
  • termičku obradu namirnica
  • osnovne tehnike (rezanje, obrada…)
  • povrće i temelji plant based prehrane
  • temeljci, umaci i juhe
  • meso i ribu
  • street food hrana
  • slastice
  • vino i maslinovo ulje
  • prezentacija hrane (plating)

Što je sve uključeno

Polaznici dobivaju praktičnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela (eng. learning by doing), druženje i zabavu. Alate, pribor i modernu kuhinju za tečaj osigurava KRC, kao i sve namirnice potrebne za provođenje radionice.

Također, polaznicima je osigurano piće te se časte svojim kulinarskim uradcima.

Cijena tečaja

Cijena škole kuhanja iznosi 240 eura (jednokratno ili u ratama), a prijave su otvorene do 27. veljače (za grupne prijave cijena je 200 eura po osobi).

Način prijave

Kulinarska akademija održava se mjesec dana, dva puta tjedno (utorak i četvrtak od 18-21h) u Kulinarskom Razvojnom Centru u neposrednoj blizini pulske Arene i rive. Prvi termin je 21. ožujka, a akademija završava 13. travnja.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnog obrasca na linku.

Glavni mentor

Deniz Zembo slovi za jednog od naših najmaštovitijih kuhara, što je u više navrata potvrdio i ugledni gastro-vodič Gault Millau. Potvrđuju to i gastro kritičari i ljudi iz struke pa ga Larisa Radin zbog umjetnosti na tanjuru naziva “Pollockom kuharstva”.

Smatra se jednim od najmaštovitijih kuhara u regiji, s brojnim nagradama i priznanjima tokom 30 godišnje karijere. Najveće iskustvo dobio je radom u Londonu, gdje je i završio edukaciju i vodio restoran. Vodio je brojne objekte, a neki od njih su Trattoria Riva’s i Plaza 51 (ex Kuća istarskog pršuta) u Rijeci. Najpoznatiji je po revolucionarnom Le Mandraću u Voloskom, s kojim je u Hrvatsku donio molekularnu gastronomiju.

Kuhao je za razne visoke delegacije: Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Zorana Milanovića, a može se pohvaliti i odličnim trećim mjestom na “Lo mejor de la gastronomia”, jednom od najvećih gastronomskih sajmova u Alicanteu. Nedavno je imao čast da kuha večeru za papu i Vatikan

Iako su njegova jela priča za sebe, osim profesionalaca, podjednako je dobar i u obučavanju početnika i studenata. Potonjima prenosi i znanje na Fakultetu za menadžment i ugostiteljstvo u Opatiji.

Kulinarski Razvojni Centar

Kulinarski Razvojni Centar predstavlja jedinstvenu platformu koja okuplja vodeće stručnjake i proizvođače iz područja gastronomije, vinarsta,  maslinarstva, craft pivarstva, čokolade.

S brojnim održanim i najavljenim aktivnostima, Kulinarski Razvojni Centar Amfiteatar vjerovatno je najaktivnija gastro platforma u Hrvatskoj i šire. U prvom planu su kulinarski tečajevi, ali danas ova platforma nudi i usluge cateringaprivatnih večerarent a chefaorganizacije gastro teambuildingaproslavavjenčanjagastro turakonzaltinga u ugostiteljstvu i dr.

U dosadašnjim eventima platforme poput tečajeva kuhanja, festivalima, gastro večerama i sl. sudjelovalo je preko 2.000 sudionika i 20 predavača poput Mate Jankovića, Ivice Matoševića, Tedija Chiavalona, Marija Mandarića, Moto Mochizukija, Klaudia Jurčića…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)