Škola kuhanja za ljubitelje dobre hrane: kreće Kulinarska akademija

Uskoro kreće novo izdanje popularne Kulinarske akademije, tečaja u kojem ljubitelji kuhanja i amateri doznaju male tajne velikih kuhara.

Ova edukacija u kratko vrijeme postala je važna platforma za ljubitelje kuhanja u Istri. Kroz dosadašnje edukacije polaznici i predavači stvorili su malu zajednicu koja se međusobno pomaže u novim kulinarskim avanturama.

U prvim izdanjima tražilo se mjesto više, a za mjesec dana se otvara nova prilika za stjecanje znanja iz kuharstva.

Hobi ili karijera

Odlična je ovo prilika za ljubitelje kuhanja da usavrše svoje znanje koje im je hobi ili pak žele ostvariti kulinarsku karijeru.

Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, pošto se osnove prolaze u uvodnom dijelu tečaja. Najveći dio škole kuhanja namijenjen je dizanju znanja iz kuharstva na srednje naprednu razinu.

Prije početka akademije polaznici ispunjavaju anketu kako bi se naglasak u programu stavio na njihove želje i potrebe.

Akademija će se odvijati četiri tjedna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 3. ožujka putem linka.

Koncept škole

Profesionalni kuhari pripremili su mjesec dana aktivnog učenja, a naglasak je na praksi, odnosno učenju kroz rad. Znanje će prenijeti nekoliko predavača iz prakse, a glavni mentor je Deniz Zembo.

Na tečaju se radi s manjim grupama, kako bi se predavači mogli dovoljno posvetiti svim polaznicima.

Ukupno trajanje škole iznosi 30 sati, a obuhvaća radionice, praksu i individualne konzultacije. Također, svi polaznici imati će na kraju priliku timski pripremiti “pravu večeru” za goste restorana.

Po završetku Kulinarske akademije polaznici će imati dovoljno znanja da usavrše svoj hobi ili se zaposle kao kuhari u nekom restoranu.

Program škole

Na Kulinarskoj akademiji polaznici će učiti o namirnicama, pripremi jela, tehnikama kuhanja i savladavanju recepata.

Program obuhvaća:

  • nabavu namirnica i nutricionizam
  • termičku obradu namirnica
  • osnovne tehnike (rezanje, obrada…)
  • povrće i temelji plant based prehrane
  • temeljci, umaci i juhe
  • meso i ribu
  • street food hrana
  • slastice
  • vino i maslinovo ulje
  • prezentacija hrane (plating)

Što je sve uključeno

Polaznici dobivaju praktičnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela (eng. learning by doing), druženje i zabavu. Alate, pribor i modernu kuhinju za tečaj osigurava KRC, kao i sve namirnice potrebne za provođenje radionice.

Također, polaznicima je osigurano piće te se časte nakon svake radionice svojim kulinarskim uratcima.

Cijena tečaja

Cijena škole kuhanja iznosi 300 eura (jednokratno ili u ratama), a prijave su otvorene do 3. ožujka (za grupne prijave cijena je 270 eura po osobi).

Način prijave

Kulinarska akademija održava se dva puta tjedno (utorak i četvrtak od 18-21:30h) u Kulinarskom Razvojnom Centru u neposrednoj blizini pulske Arene i rive. Prvi termin je 4. ožujka, a akademija završava 29. ožujka.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnog obrasca na linku.

Glavni mentor

Deniz Zembo slovi za jednog od naših najmaštovitijih kuhara, što je u više navrata potvrdio i ugledni gastro-vodič Gault Millau. Potvrđuju to i gastro kritičari i ljudi iz struke pa ga Larisa Radin zbog umjetnosti na tanjuru naziva “Pollockom kuharstva”.

Smatra se jednim od najmaštovitijih kuhara u regiji, s brojnim nagradama i priznanjima tokom 30 godišnje karijere. Najveće iskustvo dobio je radom u Londonu, gdje je i završio edukaciju i vodio restoran. Vodio je brojne objekte, a neki od njih su Trattoria Riva’s i Plaza 51 (ex Kuća istarskog pršuta) u Rijeci. Najpoznatiji je po revolucionarnom Le Mandraću u Voloskom, s kojim je u Hrvatsku donio molekularnu gastronomiju.

Kuhao je za razne svjetske zvijezde i visoke delegacije: Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Zorana Milanovića, a može se pohvaliti i odličnim trećim mjestom na “Lo mejor de la gastronomia”, jednom od najvećih gastronomskih sajmova u Alicanteu.

Iako su njegova jela priča za sebe, osim profesionalaca, podjednako je dobar i u obučavanju početnika i studenata. Potonjima prenosi i znanje na Fakultetu za menadžment i ugostiteljstvo u Opatiji.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)